Kvinnors företagande, en smart strategi

Av Gunilla Thorstensson, 25 januari, 2012

Intensiv dag i Washington, i maktens rum och korridorer. Och vädret! Som en frisk dag sent i mars… med blå himmel! Omkring 12 grader. Inte illa så här i slutet av januari!

Höjdpunkten för dagen var förstås det första mötet i International Council on Women’s Business Leadership, ICWBL, initierat av USAs utrikesminister Hillary Clinton. Här är länk till webbsändningen:
http://www.state.gov/e/eb/adcom/icwbl/

 Och här ser du en gruppbild, med Maud Olofsson, Cherie Blair och Hillary Clinton i första raden:

 

Fler bilder kommer....

Det kändes overkligt och spännande att sitta i samma rum som alla dessa prominenta personer som är eller har varit ministrar, chefer för stora globala företag som Warner Brothers, Pfizer, Google eller driver olika stiftelser som the Rockefeller Foundation. Cherie Blair har initierat en stiftelse i sitt namn, The Cherie Blair Foundation for Women, som finansierar olika projekt för företagarkvinnor över hela världen, med fokus på länder i Afrika, Asien och Mellanöstern. Läs mer här:
http://www.cherieblairfoundation.org/

Smart val för företag, länder och den globala ekonomin att främja kvinnors företagande
Idag utför kvinnor 66% av arbetet, står för 50% av produktionen, tjänar 10% av inkomsterna och äger 1% av förmögenheten i världen. Att Hillary Clinton är mycket engagerad i frågor som rör kvinnors roll och villkor i företag, länder och i världen märktes tydligt i alla kommentarer och inlägg som hon gjorde under mötet, men också i HUR hon uttryckte sig. Hon berättade också att hon 1977 inte fick ansöka om att få kreditkort, bara för att hon är kvinna. Trots att hon redan då tjänade mer än sin man... Inte SÅÅ länge sedan.

Under mötet kom det fram att så är det fortfarande i många länder; kvinnor får inte äga och ha  egendom, driva företag, ärva, skilja sig med mera på samma villkor som män. Kvinnor betalar skatt och får lön på andra villkor än män. I Sverige, som rankas högt på jämställdhetslistorna, finns det ännu löneskillnader som enbart beror på kön. Se statistik från SCB, http://www.scb.se/Pages/PressRelease____297277.aspx

Utgångpunkten för alla diskussioner under mötet var inte främst rättviseperspektivet, utan att det handlar om ekonomi och tillväxt i företag och länder. Det är inte smart att utestänga, medvetet eller omedvetet, halva befolkningen från att delta i ekonomi och företagande.

Många exempel på insatser lyftes fram, som utbildningsprojekt i Brasilien, investerarnätverk i Sydafrika, ambassadörer för kvinnors företagande i Sverige. Maud Olofsson lyfte som ordförande i sitt tal särskilt fram hur sociala medier är viktiga som kommunikationskanal för arbetet i ICWBL.

 Nästa möte blir i sommar någon gång. Massor kommer att hända innan dess!

State of the Union, ett ödestal?
Väl här i USA passade jag på att se delar av president Obamas tal ”State of the Union”. Det sägs ju av många var helt avgörande för valutgången. Det ska bli spännande att läsa recensionen i tidningarna och webben imorgon. Talet handlade i delar om entreprenörskap och var som kan göras för att ”boosta” fler nya företag. När det är kärva tider i ett land brukar ju nya företag som skapar många nya jobb lyftas fram i politiken. Kolla in här:

http://www.whitehouse.gov/state-of-the-union-2012
http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/post/sotu-2012-just-the-policy/2012/01/24/gIQACe6zOQ_blog.html#pagebreak

GRATTIS! till vinnarna
Och vinnarna i Beautiful Business Award är klara. Stort Grattis till Emy Blixt, Swedish Hasbeens Årets Företagerska 2012, och Jeanette Holm, Nanny Nu!, Årets Tjänsteutvecklare 2012. Kolla film från finalkvällen och läs om vinnarna och motiveringarna:
http://www.beautifulbusinessaward.se/

 

Se alla inlägg i bloggen 'Den bloggande byråkraten '